Kako da pobijediš stres dok tražiš posao?

Traženje posla je posao prije posla i nekad zna da bude vrlo stresno! Kako da sebi pomogneš na tom putu u nekoliko koraka?

Za većinu situacija koje nam kroz život dolaze i koje doživljavamo kao stresne ponekad je dovoljno da samo obrnemo ugao posmatranja i te iste situacije možemo vidjeti kao prostor za učenje i usvajanje novih znanja i vještina. To što se nerviraš dok tražiš posao, a nemaš ga, ne znači da ćeš prestati da se nerviraš kad se zaposliš. Samo će izvori nervoze i stresa biti drugačiji. Onda ćeš imati: teškog i zahtjevnog šefa, klizno i razvučeno radno vrijeme koje ne dozvoljava da uklopiš privatni i poslovni život, naporne i zahtjevne klijente, kolegu koji hoće „preko tebe“ da napreduje, i tako dalje, spisak je beskonačan. I tada ćeš isto imati izbor pred sobom: da li je ovo vrijedno mojih živaca, kako ovome pristupiti, da li da se nerviram ili da konstruktivno pristupim ovome?

Ovih 5 savjeta ti mogu pomoći da se lakše izboriš sa stresom koji te prati u procesu traženja posla:

Ponašaj se prema traženju posla kao prema poslu

To je tvoja dnevna obaveza koja se sastoji iz niza aktivnosti i ima svoj početak i kraj, svoje „radno vrijeme“. Ako osmisliš neki raspored, i aktivnosti unutar njega, to će ti pomoći da budeš bolje motivisan/a, podići će tvoju organizaciju, efikasnost i produktivnost na veći nivo. Na primjer, sastaviš spisak otvorenih oglasa, spisak firmi za koje si zainteresovan/a, svaku željenu aplikaciju razvrstaš u nekoliko koraka (pripremiti adekvatan CV, napisati odgovarajuće motivaciono pismo, raspitati se o kompaniji, potražiti u mreži poznanika nekoga ko me može preporučiti…) i tako dalje.

Pokušaj da postaviš prioritete, da veći cilj razbiješ u niz manjih ciljeva koji će ti korak po korak pomagati u procesu traženja posla.

Nema problema samo izazova

Iako taj pozitivni pristup stvarnosti nekada umije da nervira i iritira, ipak posmatranje stvari iz pozitivne perspektive pomaže. Pa je važno da sebe ne ograničavaš uočavanjem „problema“ na putu zaposlenja, već primjećivanjem „izazova“. Ako pak nečemu pristupiš kao izazovu, umjesto kao problemu koji zna da parališe, mnogo  je veća šansa da ćeš pokrenuti unutrašnje kreativne procese.

Sastavi listu svojih profesionalnih, poslovnih i ličnih kvaliteta

Pošto traženje posla zna da bude nekad  težak i iscrpljujući  proces, važno je da sebe podsjećaš na sve ono što cijeniš i voliš kod sebe. Pa tako možeš izvući listu svojih profesionalnih, poslovnih i ličnih kvaliteta koji te preporučuju za budućeg saradnika, radnika i da ih drži negdje pri sebi. Neka ta lista sadrži i tvoje vještine, znanja, projekte i aktivnosti koje si uspješno obavio/la, stvari u kojima si dobar/a. Pročitaj ovaj spisak s vremena na vrijeme da sebe podsjetiš na svoje kvalitete.

Uradi sve što je do tebe

Pisanje adekvatne biografije, pisanje motivacionog pisma, praćenje kompanija i oglasa, analiza postojećih poslodavaca, vlastita znanja i vještine, intenzivnije umrežavanje sa novim ljudima i korišćenje postojeće mreže resursa na novi, drugačiji, kreativniji način. Postavljanje određenih i jasnih ciljeva je takodje važno da bi rezultat bio uspješan. Do tebe je da pokušaš da se izmakneš, korak  ili dva unazad i da pokušaš da sagledaš situaciju iz novog ugla, napraviš neke drugačije nove korake, jer ako na jedan način ne ide, to je poruka da pokušaš sa drugačijim pristupom. Važno je da se ne fokusiraš na sve one stvari koje su van tvoje kontrole, jer to je obično trošenje dragocjene energije i put ka stresu.

Umrežavanje i povezivanje sa ljudima

Posao se može tražiti preko oglasa, Zavoda za zapošljavanje, specijalizovanih agencija za posredovanje pri zapošljavanju. Ipak postoje brojna radna mjesta koja se otvaraju, a da se ne oglašavaju. Vijest o tim otvorenim radnim mjestima ide „od usta do usta“. Naš je savjet da koristiš sve raspoložive kanale i resurse prilikom traženja posla. Zato je umrežavanje jako važno. Jako je važno napraviti razliku između umrežavanja i zapošljavanja „preko veze“. To su dvije potpuno suprotne stvari. Umrežavanje ti pomaže da iskoristiš krug ljudi koje poznaješ i taj resurs upotrijebiš za saznavanje i preporuku u vezi novog posla.

Hans Seli kaže da je stres začin života. Dakle, stres je sastavni dio života, dio naše svakodnevice i ako već ne možemo da ga izbjegnemo, jako je važno da razmišljamo u pravcu izgrađivanja vještina i pristupa koji nam omogućavaju da situacije koje nam dolaze doživljavamo u što manjoj mjeri kao stresore i da se uvijek trudimo da uradimo sve što je do nas.

Milena Nikolić - HR direktor