Da li ste Vi prošli četiri kruga intervjua za posao?

Prelazak iz jedne oblasti poslovanja u drugu nikada nije lak. 

Odluka da se napusti udobnost već savladanog zanata i upusti u nove nepoznate vode istovremeno je uzbudljiva i napeta. Izazov prijavljivanja za posao u novoj oblasti kod svakoga, pa i najiskusnijeg profesionalca, mora izazvati makar blagu nelagodu i moguću nesigurnost. Kada se na to doda da se do potencijalnog posla dolazi tek nakon četiri kruga razgovora, situacija može biti i blago zastrašujuća. 

Ali, da li je tako strašno i u praksi? I da li je ovaj proces zaista neophodan?

Svaki od četiri kruga intervjua precizno je osmišljen, ne samo da selektuje najboljeg kandidata, već i da pomogne aplikantima. 

Prvi krug uključuje upoznavanje i prikupljanje opštih informacija o kandidatima. Služi za opšti odabir kandidata na osnovu obrazovanja i prethodnog radnog iskustva. Ovo je prava prilika za ostaviti nezaboravan prvi utisak, koji itekako može pomoći da dođemo do drugog kruga.

A tu nas očekuje test. 
Rezultati drugog kruga omogućuju poslodavcu procjenu ličnosti ili sposobnosti kandidata. Ovaj test nije samo od pomoći poslodavcu u procjeni kandidatovih sposobnosti, već i samom kandidatu može dati uvid u procjenu njegovih kompetencija na osnovu kojih može dalje da se usmjerava i usavršava. 

Treći krug uključuje intervju sa budućim nadređenim. U ovom krugu od kandidata se  očekuje da pruži konkretne odgovore na predočene izazove i pokaže sposobnost rješavanja problema.

Posljednji, četvrti krug intervjua zahtijeva od kandidata ne samo da pokaže veći stepen rješavanja problema, već i kreativno razmišljanje i organizaciju.

Iako na prvi pogled četiri kruga intervjua za posao izgledaju zamorno, ovakav sveobuhvatan pristup procjeni kompetencija i sposobnosti višestruko je koristan kako za poslodavca tako i za samog kandidata. Poslodavac dobija ne samo kompletnu sliku o sposobnosti kandidata da obavlja posao za koji se prijavio, već i o njegovoj ličnosti. Potencijal uklapanja u kompaniju ili već postojeći tim je jedan od ključnih aspekata, a on se može definisati tek nakon nekoliko razgovora.

Ovo, naravno, važi za obje strane - kandidat u toku razgovora otkriva da li kompanija odgovara njegovim očekivanjima i ambicijama. Čak i ako ne dobije posao, bogatiji je za niz informacija i smjernica koje mogu biti od koristi u daljoj potrazi za poslom i usavršavanjima.

Četiri kruga intervjua za posao su iscrpan, ali koristan mehanizam odabira kandidata. Radi se o izuzetno temeljnom procesu, a takođe predstavlja iskustvo od suštinske važnosti za kandidata, koje mu pomaže da se dalje profiliše.

Ovako sistematičan i zahtjevan proces može u početku izgledati kao teško osvojiva tvrđava, međutim zapravo se radi o mostu koji vodi do raskrsnice odluka o budućim korisnim koracima ka napredovanju u karijeri.

Nina Maliković

Office Manager